cukinia,
Paleo wątróbka na miodzie z migdałami i cukinią :)
Coś bardziej treściwego dla wielbicieli mięsa :)
Kwestie stosowania wina i miodu (w niewielkich dawkach) w paleo są tematami podlegającymi dość regularnym sporom, niemniej od czasu do czasu na pewno można sobie na coś takiego pozwolić :)
Potrzebne:
- Wątróbka
- Curry
- Słodka papryka
- Kieliszek białego wina
- 2 duże łyżki miodu
- Oliwa z oliwek (ewentualnie)
- Płatki migdałowe
1. Wątróbkę drobiową lub indyczą czy kurzą siekamy na drobne kawałki i wrzucamy na rozgrzany na patelni miód.
2. Gdy miód zaczyna się powoli karmelizować, dolewamy białego wina i dodajemy curry i słodkiej papryki w proszku.
3. Dla lepszego nasiąknięcia podrobów sosem można dodać odrobinę oliwy z oliwek.
4. Wątróbkę dusimy około godziny na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy.
5. Gotową wątróbkę posypujemy płatkami migdałowymi.
6. I wykładamy na wcześniej usmażonej z ziołami cukinii.
Smacznego :)
MNIAM! A Ty jadłaś czy tylko kabanos? :)
OdpowiedzUsuńTylko on :D
Usuń