Kolejny cud natury - japońskie kryształy

15:28 HappyGoLucky 1 Comments

Mają wiele różnych nazw. Słyszałam już o algach morskich albo kaukaskich, perełkach tybetańskich, tibicos, water kefir crystals i zapewne można spotkać je jeszcze pod innymi nazwami. Wszystkie one jednak odnoszą się do tego samego - to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (min. Saccharomyces, Candida, Kloeckera).


Należy je hodować w litrze źródlanej lub przegotowanej, najlepiej filtrowanej wody (do takiej ilości potrzebne są około 2 łyżki kryształów) z dodatkiem 2-4 łyżek cukru (niezbędnego do prawidłowej osmozy, równie dobrze można by używać soli ale wtedy napój byłby nie do przełknięcia, ja stosuję xylitol, żeby uniknąć białego cukru, chociaż czytałam, że i tak zostaje on w znacznym stopniu 'zjedzony' przez algi i w samej wodzie zostaje go stosunkowo niewiele; nie wolno za to stosować miodu!) i kilku sztuk rodzynek, suszonych fig bądź moreli. Owoce wystarczy zmieniać raz na tydzień. Kontakt z metalem jest dla kryształów zabójczy, wobec czego należy używać plastikowych lub szklanych naczyń, łyżki i sitka. Taki napój przechowujemy w cieple lub temperaturze pokojowej (Optymalna temperatura hodowli to 18-25 °C), nakryte gazą lub filtrem do kawy przewiązanym recepturką - algi muszą oddychać lecz jednocześnie powinny unikać kontaktu z zanieczyszczeniami. 

Co 24-48 godzin przecedzamy napój przez niemetalowe sitko i jest on gotowy do spożycia. Algi przepłukujemy i wrzucamy ponownie do naczynia z cukrem i rodzynkami. Powstały napój to tzw. wodny kefir o probiotycznych właściwościach. Jest źródłem witamin, minerałów i mikroelementów łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka. Ma przyjemny, lekko słodkawy smak, niektórym przypomina on bezalkoholowego szampana, dla mnie pachnie on trochę kompotem :) Można go mieszać z sokami albo chłodzić. TUTAJ znajduje się film, w którym można obejrzeć ten proces :)

Zaleca się spożywanie litra takiego napoju dziennie. Z czasem algi się mnożą (w ciągu jednego-dwóch tygodni podwajają objętość) i można używać naprzemiennie dwóch słoików albo dzielić się z innymi :)

Kryształki można mrozić lub suszyć.



Skąd wziąć to cudo?
Zapytać znajomych :) Stosunkowo łatwo kupić je przez internet już od około 10 złotych.

Dlaczego warto?
Znalazłam całą masę informacji na ten temat, kiedy wracałam do domu ze słoikiem w ręku, zaczepiła mnie także kobieta, której matka piła to latami (stosowanie napoju nie ma ograniczeń czasowych i nie jest konieczne robienie przerw) i wszyscy zachwycali się jej formą, wyglądem i energią. Przeprowadzono także badania, które potwierdziły, że ludzie z rejonów kaukaskich, którzy mają na co dzień styczność z tą miksturą, dożywają zwykle wieku ponad stu lat!



Oto lista ich właściwości, którą stworzyłam na podstawie różnych źródeł.
Picie tego 'wodnego kefiru'...

  • Pomaga schudnąć, niektóre źródła twierdzą wręcz, że podczas picia alg waga spada błyskawicznie
  • Ma działanie detoksykujące
  • Zwalcza cellulit
  • Zawiera cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, K i PP), proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia
  • Sprawdza się jako odżywka dla włosów (nacieranie skalpu algami przy łupieżu i łuszczycy)
  • Łagodzi objawy nietolerancji laktozy
  • Profilaktycznie przyzakażeniach przewodu pokarmowego (Helicobacter pylori)
  • Wspomaga perystaltykę jelit
  • Leczy zaburzenia przewodu pokarmowego(biegunki, zaparcia)
  • Ochrania i stymuluje system immunologiczny
  • Zapobiega i leczy alergie AZS i astmę
  • pomagają w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit, co udowodniono odgrywa istotną rolę w patogenezie chorób (szczególnie układu pokarmowego, ale także moczowego, płciowego, czy odpornościowego),
  • stymulują system immunologiczny,
  • chronią przed kolonizacją bakterii patogennych (np. tworząc niskie pH), grzybów oraz przyczyniają się do ich eliminacji,
  • chronią organizm przed wpływem substancji zanieczyszczających, tworząc barierę ochronną zapobiegającą wniknięciu do krwiobiegu substancji szkodliwych,
  • neutralizują działanie produktów ubocznych przemiany materii,
  • wykazują działanie lecznicze w różnych zaburzeniach przewodu pokarmowego, którym towarzyszą biegunki,
  • posiadają zdolność do zapobiegania reakcjom alergicznym,
  • przyśpieszają perystaltykę jelit, zwłaszcza u osób z zaparciami
  • wspomagają tworzenie w jelitach niektórych witamin (a szczególnie witamin K i B12).
  • Prawdopodobnie zapobiega rozwojowi raka jelita grubego
  • Wpływa korzystnie na szkliwo, zapobiega próchnicy
  • Oczyszcza organizm i chroni przed toksycznym wpływem środowiska
  • Stanowi bogactwo witamin (PP, biotyny, B6, kwasu foliowego)
  • Leczy chroniczne zmęczenie i problemy natury emocjonalnej
  • Wspomaga i łagodzi leczenie trądziku (tonik, woda do przemywania twarzy)

Dawkowanie:
  • nadpobudliwość nerwowa - l litr dziennie 
  • wrzody żołądka - l litr dziennie 
  • astma i bronchit - l litr dziennie (przy astmie należy używać dłuższy okres czasu) 
  • anemia i białaczka - l litr dziennie (w cięższych przypadkach 2 litry dziennie) 
  • wysypki i egzemy - 0,5 litra dziennie (oraz zewnętrznie natrzeć algami i czekać aż wyschnie) 
  • zapalenie pęcherza - l litr dziennie 
  • schorzenia nerek - l litr dziennie 
  • schorzenia woreczka żółciowego - l litr dziennie (po 2-6 tygodniach zaleczone) 
  • nadciśnienie - l litr dziennie normalizuje ciśnienie. 
  • W przypadku schorzeń rąk i twarzy, myć je rano wodą z alg; po l do 2 tygodni zaleczają nawet najbardziej ., uparte" schorzenia skóry. 





Źródła pomocnicze:
http://krysztalkijaponskie.pl/
http://wieczniemloda.com/
http://instytutarete.pl/

You Might Also Like

1 komentarz:

  1. Piję algi od miesiąca,mam astmę i atopowe zmiany skórne-na chwilę obecną zmiany się zaostrzyły.Czekam cierpliwie na ustąpienie objawów!Smarowanie zmian przynosi ulgę bez sterydów!

    OdpowiedzUsuń