dieta bezglutenowa,
Paleo kalmary
Pyszne, bardzo sycące, bardzo paleo :)
Składniki:
- Kalmary - według uznania, mogą być świeże albo mrożone (już rozmrożone), tu wykorzystane zostało około pół kilograma.
- Cebula - dwie małe czerwone cebule.
- Czerwona papryka.
- Oliwa z oliwek lub olej kokosowy - ilość zależna od ilości kalmarów, na pół kilograma potrzebne jest kilka łyżek.
- Ocet balsamiczny lub jabłkowy - 2-3 łyżki.
- Ulubione zioła.
- Oliwki (opcjonalnie).
- Sałata (do dekoracji).
1. Paprykę pieczemy (ewentualnie dusimy), aż stanie się miękka. Taką obieramy ze skórki i kroimy w paski.
2. W międzyczasie marynujemy posiekaną cebulę oraz kalmary w mieszance ziół, oliwy/oleju i octu. Należy bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Jeśli ktoś lubi delikatniejszą w smaku cebulę, dobrze jest ją najpierw poddusić albo podsmażyć. Mieszankę odstawiamy na minimum pół godziny.
3. Zamarynowane składniki oraz paprykę wrzucamy na patelnię i dusimy pod pokrywką. Bardzo dobrze sprawdzają się w tej roli patelnie żeliwne i woki.
4. Do gotowej potrawy dodajemy oliwki i voila :)
Smacznego!
0 komentarze: